Begeleiding bij arbeidsconflicten

(Deze service is alleen in Nederland.)

In situaties van arbeidsconflicten bied ik als begeleidster/gids overzicht en laat degene die ik begeleid in haar/zijn/hun kracht staan. Uiteindelijk gaat het er om dat de klant open en helder haar/zijn/hun wensen en keuzes kan communiceren om te komen tot een uitkomst die passend is. Dit is een andere rol dan die van mediator.

Geen werkrelatie is hetzelfde. Het proces van een arbeidsconflict is grillig en kan mogelijk eindigen in een exitprocedure. Er komt veel bij kijken en kost tijd. Reken op onverwachte wendingen en emoties aan beide kanten. De omstandigheden en de aard van het onstane conflict zijn iedere keer uniek en vragen om maatwerk. Tevens is kennis van wet- en regelgeving nodig waar meestal geen van de partijen dagelijks mee te maken heeft. Wat zijn je rechten? Hoe vraag je om ondersteuning en van wie? Hoe werkt mediation? Wanneer schakel je een coach en/of mediation in? Wat zijn de plichten van de werkgever? Wat zijn de kosten en wie betaalt wat? Het navigeren tijdens zo’n proces vraagt standvastigheid en vooral compassie.

‘Ga voor je geluk, niet voor je gelijk.’ Dit leerde ik van een mediator en geldt voor zowel de werknemer als de werkgever. Niemand houdt van conflict. We houden niet van ongemak en gaan ongemakkelijk voelen het liefst uit de weg. Het ontrafelen en komen tot de kern van het conflict is een belangrijke en vooral noodzakelijke stap om tot een passende oplossing te komen, essentieel om een dergelijk proces zo effectief mogelijk te laten verlopen.

Deze tak van begeleiding is een combinatie van mijn werk als coach en mijn achtergrond in HR en andere ondersteunende functies als Office Manager en Project Manager.

Coaching is 150,00 euro per uur, ex BTW.

Voor meer informatie, intake of begeleiding neem contact via: connect@solidground-projects.nl

Begeleiding voor werknemers
Wanneer ik als coach jou begeleid staat jouw welzijn voorop. Ik ondersteun jou in een zakelijk en persoonlijk proces met als doel dat jij jouw grond weer (her)vindt waardoor je heldere beslissingen kan nemen.
Ik ben en handel direct. Met mijn begeleiding kom je tot de kern en kun je van daaruit beslissen wat in jouw belang is in ieder moment van het proces om te komen tot een uitkomst. Ik bied jou de ruimte om te onderzoeken wat jij wilt, wat voor jou belangrijk is en hoe deze zaken te communiceren.

Als je in een arbeidsconflict terecht komt, voelt dat ontwrichtend. Jij investeert immers jouw tijd en energie in jouw werk. Dat maakt het persoonlijk en daarmee emotioneel. Als dat voor zowel jou als jouw werkgever niet meer soepel loopt, is het een optie om uit te reiken naar begeleiding. Hoe ben je in deze situatie terecht gekomen? Wat wil je bereiken? Wat is jouw doel in dit conflict? Wat is jouw rol en bijdrage? Wat heb je nodig? Wil je bij je huidige werkgever blijven? Zien jullie beide toekomst in de werkrelatie?


Begeleiding voor werkgevers
Goed werkgeverschap laat zich zien in arbeidsconflicten. Misschien wel juist daar meer dan wanneer een medewerker in dienst komt. Goed werkgeverschap dient het uitgangspunt te zijn om vanuit te handelen met als doel een vervullende passende uitkomst van het conflict. Zelfs als je het niet helemaal met elkaar eens bent geworden of als de wegen mogelijk scheiden, wilt u dat de andere partij kan zeggen dat u zich als werkgever correct en respectvol heeft gedragen. Dit draagt bij aan het beeld van u als bedrijf, instelling of organisatie, zowel intern als extern. Personeelskosten zijn een investering voor het behalen van uw doelen. De kosten van het proces bij een arbeidsconflict zijn dat eveneens.

Wat wordt er van werkgevers verwacht als het gaat om personeel en het bieden van een goede werkplek? Wat zijn de plichten en rechten van u als werkgever? Wat is de huidige wet- en regelgeving wat betreft personeelsbeleid? Werkgevers krijgen meer en meer taken als het gaat om zorg voor hun personeel. Ik bied u bij arbeidsconflicten begeleiding om overzicht te krijgen en behouden, en om uw positie te bepalen gedurende het proces van het aangaan van een arbeidsconflict. U kunt mij ook inhuren om uw medewerker ondersteuning te bieden.


Aanvullende dienst voor advocaten en juristen
<under construction>Recencies

"Merel heeft mij ondersteund tijdens een pittig mediationproces met mijn werkgever. Als vrouw van kleur probeerde ik racisme op de werkvloer bespreekbaar te maken. In plaats van dat er door mijn leidinggevende hier actief wat aan werd gedaan, gaf mijn leidinggevende mij de schuld van het racismeprobleem op de werkvloer. Ze kon als witte vrouw niet horen wat ik hierover te zeggen had en duidde mijn houding en gedrag als onhoudbaar. In deze mediation gaf Merel mij grond, daar waar mijn witte werkgever de grond onder mijn voeten vandaan had getrokken. Strategisch ondersteunde Merel mij in dit proces in het zichtbaar maken van racistische dynamieken als 'tone policing' en 'tokenism'. Ik heb de mediation als goede constructieve gesprekken ervaren, waarbij het mij gelukt is in mijn kracht en waarheid te blijven. Daarbij was het Merel's kracht mijn stem te bekrachtigen en mijn zijn een solide grond te geven. Dankzij Merel heb ik mijn heelheid kunnen behouden tijdens deze mediationsessies. Merel is praktisch, scherp en grondig in haar coaching en advisering. Een veilige haven biedt ze jou waar vanuit je kan opereren. Ik beveel Merel 200% aan als professional aan je zijde bij het zichtbaar maken en ontmantelen van witte suprematie en institutioneel racisme binnen organisaties. Merel is jouw solid ground in tijden van crisis en transformatie."

- anoniem, 2021

 

"Ik heb Merel mogen ervaren in haar rol als coach aan de mediationtafel. Ze is helder, open en intuïtief. Ben je wars van ‘window dressing’? Wil je effectief, doortastend, snel tot de kern van de zaak komen, dan ben je bij haar in goede handen. Ervaar je innerlijke weerstand of zichtbare tegenstanders op je levenspad? Ze is solide en laat zich niet zomaar tegenhouden. Zij herkent dynamieken, maakt datgene wat verborgen is zichtbaar en weet datgene wat niet gezegd wordt respectvol, doch zonder schroom te benoemen. Ze legt de nadruk op authenticiteit en voelt goed aan wat JOUW ziel nodig heeft om te groeien. Ze leert je geen kunstjes. Ze stuurt niet, ze biedt ruimte. Ze straalt rust en vertrouwen uit en weet een veilige ruimte, een wareSolid Ground’ te creëren, waarop je kan bouwen, in je kracht komt en het pad naar je levensmissie vindt......"

Daisy (jurist), 2021


"Voor mijn gehele exitproces van drie maanden, het beëindigen van mijn werkrelatie met een werkgever van ongeveer zes jaar, heb ik de begeleiding gehad van mevrouw Merel van Haastert, Solid Ground. Ik heb het als zeer goed ervaren en veel geleerd. 

Mevrouw Van Haastert is een heel sterke standvastige vrouw die zich houdt aan afspraken. Ik had soms onzekerheden en twijfels, omdat er momenten waren dat de werkgever niet mee werkte en het moeizaam verliep. Zij gaf mij de kracht om door te zetten. Ze heeft mij geleerd dat ik als werknemer meer rechten heb dan waar ik van op de hoogte was. Ik vond zo'n exitproces spannend, omdat ik er niet eerder mee te maken had gehad. Al die tijd heeft mevrouw Van Haastert mij bijgestaan. Ze was altijd bereikbaar wanneer ik haar wou mailen of bellen. Ook de aanvullende ondersteuning van en samenwerking met een heel goede advocaat op het gebied van arbeidsrecht die zij mij adviseerde en vaker mee werkt, mr. C.J. de Lange van Cleerdin & Hamer Advocaten, gaf mij vertrouwen. Ik ben blij dat ik het proces ben aangegaan en trots op mijzelf dat ik voor mijn rechten ben opgekomen, niet heb opgeven. Ik ben haar super dankbaar en blij dat ik haar heb leren kennen. Na de nare periode die ik heb meegemaakt bij deze werkgever, kijk ik er nu weer naar uit om bij een andere werkgever te gaan werken.  

Mevrouw Van Haastert stelt je gerust en geeft je extra kracht met haar mooie passende woorden en advies. Je kan bij haar terecht met alle vragen. Ze legt je alles duidelijk stap voor stap uit. Met de begeleiding van mevrouw Van Haastert kom je er sterk uit."


Damla Uca, 2022